Echt Frans

VILLARS

EEN DROMERIG DORPJE IN DE DORDOGNE

"We hebben St. Jean de Cole - officieel geklassificeerd als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk - net achter ons gelaten. Nog een paar kilometer en dan zijn we weer in Villars. De weg kronkelt omhoog, een heuvelrug op, en voert door een dichtbegroeid bos. Altijd even kijken of er nog ergens een hert in de berm staat... "Villars 1 km", staat er op een bordje. Dan rijden we het bos weer uit en zien we iets lager in het dal het slaperige dorpje liggen. Nog een paar bochten en dan rijden we het eeuwenoude bruggetje over, langs de dorpssuper en het brocantewinkeltje. Linksaf en daarna rechs, langs de kerk en de bakker, die tot diep in de nacht zijn stokbroden staat te bakken. Het smalle straatje in en onderaan het weggetje staat het huis met de blauwe luiken..."

 

Wat nu 1 huis is waren er vroeger 2. Een smal hoog dorpshuis uit het begin van de vorige eeuw (met 1 woonkamer, 2 slaapkamers en 1 badkamer, met bad, douche en WC). Vlak daarnaast staat een eeuwenoude lage boerenwoning, helemaal opgetrokken uit typische grote zandstenen blokken. In dit voorhuis zijn nog een ruime, lichte, woonkamer - met weids zicht over de glooiende velden - en 2 aparte slaapvide's, of "Mezzanines" zoals dat in goed Frans heet...

 

De voormalige aparte huizen zijn aan de achterkant met elkaar verbonden door het oudste deel van het huis. Hierin vinden we 2 ruimtes met stokoude natuurstenen muren. In het deel grenzend aan het voorhuis staan de sauna en de grote whirlpool. En hier is ook nog een kleine badkamer met douche en WC. In het andere deel is een woonkeuken, waarin de grote oude balken echte blikvangers zijn.

 

Alles bij elkaar is het dus één geheel, met 2 woonkamers, 4 slaapkamers, 2 badkamers, 1 centrale woonkeuken en een wellness ruimte. Ook prima met twee gezelschappen te betrekken, waarbij iedereen zich makkelijk in zijn eigen woongedeelte kan terugtrekken.

 

De verbouwing en renovatie vond in 2009 plaats, met veel oog voor detail en vooral met heel veel respect voor het authentieke karakter van de woningen. Want het gevoel moest blijven. Het gevoel van Echt Frankrijk...